november 2022
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Yoga is een complete filosofie en metafysica, en een prachtig en intelligent ‘mind-body’ oefensysteem dat meer dan 2.500 jaar geleden is ontwikkeld is om onze nietige, persoonlijke geest te verbinden met de universele, scheppende kracht waar we onderdeel van zijn. Yoga is meditatie in actie. Beoefening begint op het niveau van de spieren, gewrichten, houdingen. De bekende fitheids- en gezondheidseffecten zijn daarom al snel merkbaar.

Yogabeoefening kan een ondersteuning zijn voor veel andere zaken in onze levens, waaronder werk, talent, intellect of sport. De wereldberoemde violist Yehudi Menuhin heeft veel les gehad van B.K.S. Iyengar en noemde hem daarom ‘zijn beste viool-leraar’. Hij drukte de kracht en inspiratie van yoga als volgt uit in het voorwoord van een magistraal en bekend oefenboek dat Iyengar publiceerde in de jaren zestig van de vorige eeuw:

“De beoefening van yoga ontwikkelt een fundamenteel gevoel voor maat en verhouding. We worden teruggeworpen op ons eigen lichaam, ons eerste instrument, en leren het op zodanige wijze te bespelen dat we er een maximaal aan weerklank en harmonie aan ontlokken. Met niet aflatend geduld verfijnen en bezielen we elke cel wanneer we steeds opnieuw in de dagelijkse oefening vermogens, die anders tot frustratie en afsterven veroordeeld zijn, vrij  maken. Ieder niet in kaart gebracht gebied van weefsels en zenuwen, van hersenen of longen, vormt een uitdaging voor onze wil en integriteit, of anders wordt het een bron van frustratie en dood.

Wie ooit het voorrecht heeft genoten om aandacht van Mr. Iyengar te krijgen, of de nauwgezetheid, verfijning en schoonheid van zijn kunst heeft mogen aanschouwen, heeft toegang gekregen tot dat visioen van volmaaktheid en onschuld dat de eerst geschapen mens […] in de Tuin van Eden voorstelt. […]

Vijftien jaar yoga-beoefening hebben me ervan overtuigd dat de meeste van onze fundamentele opvattingen over en houdingen tegenover het leven hun fysieke overeenkomst in het lichaam hebben. Dus vergelijkend en kritiserend moeten we beginnen met onze eigen linker- en rechterzijde op elkaar af te stemmen, en wel in dergelijke mate dat zelfs fijnere vormen van aanpassing mogelijk zijn. Als we een sterke wil verlangen, moeten we beginnen met onze lichamen van de tenen tot de kruin uit te strekken, tegen de zwaartekracht in. Ambities kan men beginnen na te streven als we het gewicht  en de snelheid van soepel beweeglijke ledematen aanvoelen, en niet voortdurende onzekerheid ervaren, die gepaard gaat met pogingen om de bewegingen van voeten en handen te reguleren. Uithoudingsvermogen wordt verworven door verschillende yoga-houdingen minutenlang vol te houden, kalmte door rustige, consequente ademhaling en uitzetting van de longen. Gevoel voor samenhang en voor universaliteit vloeien voort uit de kennis van de onvermijdelijke afwisseling van spanning en ontspanning in eeuwige ritmische patronen; elke inademing en uitademing vormt één cyclus, golf of vibratie temidden van de talloos vele cycli, golven en trillingen waardoor het universum gevormd wordt.

Wat is het alternatief? Verwarde, vervormde mensen die de orde der dingen veroordelen, het tragische spektakel van mensen die hun eigen onevenwichtigheid en frustraties op anderen projecteren.

Yoga op de wijze die door Mr. Iyengar wordt beoefend, houdt de toegewijde gelofte in van een persoon die […] met geconcentreerde aandacht en wil, en, alle eenvoud en onschuld niet een brandoffer brengt maar zichzelf verheft tot zijn hoogste mogelijkheden.

Het is een techniek die bijzonder geschikt is om fysieke en mentale kwalen te voorkomen en om het lichaam in algemene zin te beschermen; hierbij worden onvermijdelijk ook zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid ontwikkeld. De techniek is door zijn aard onlosmakelijk verbonden met universele wetten: want eerbied voor het leven, waarheidslievendheid en geduld zijn alle onmisbare factoren bij het laten ontstaan van een rustige ademhaling, gemoedsrust en en sterke wil.

Hierin schuilen de morele waarden van yoga. Om deze redenen vereist yoga een volledige en totale krachtsinspanning, die de hele mens omvat en vormt. Nergens gaat het om mechanische herhaling, en ook niet om lippendienst zoals bij goede voornemens of formele gebeden. Steeds hebben we te maken met bezielde handeling.

[…]

Yehudi Menuhin – Londen, 1964″